13 Kasım 2013 Çarşamba

RESİMDE PARTİ

Şimdi bu başlığı okuyunca resim isimli bir mekanda parti vereceğimi düşünebilirsiniz. Malesef değil :) Yazının amacı resim sanatında kendine bolca yer bulan partiler. Beni en çok içine alan resim konusu partiler. Nerede parti içerikli bir tablo görsem, keşke şu an orada olabilsem ben de kabarık etekli elbiseler giyip demir sandalyelerde oturabilsem diye düşünür, inşallah hava ilkbahardır da üşütmem gibi endişelere kapılırım :) Partiler Manet başta olmak üzere bir çok ressama ilham olmuş, tabii partinin kalitesi ve eğlenceliliği ressamın tarzına, kullandığı renklere göre de değişiklik gösteriyor.

Örneğin Edouard Manet;
Bu tablodaki insanlarda benim gibi düşünüyor olmalılar ki gayet mutsuzlar. Yeşil bir orman şık giyimli beyler, buna rağmen üff bitse de gitsek bakışlı mavi eşarplı teyzeler. Clubberlar tarafından içinde bulunmanın pek de tercih edilmeyeceği bir parti resmetmiş Manet. Yok ki o zamanlar ortamı hareketlendirecek bir Dj. Herkes sıkılmış ve baygın tabii. 

Bir de Pierre Auguste Renoir'a bakın;
Renoir'ın bu parti tablosunda herkes bir mutlu bir mutlu sanırsın beleş şarap event'i. Tekne partisiymiş bir de, sazlıkların arasında falan. Gideceksen böyle partiye gideceksin arkadaş, yemek açısından biraz zayıf ama meyve falan idare edersiniz artık. Belli ki içkide biraz sınır da kaçmış masada hareketlenmeler var :)

Lawrence Alma - Tadema'da durum bu;
Tabloda malum bir jet sosyete durumu var. Bu kadar gül bahçede yetişmiyordur herhalde. Adam Kral, paraya kıymış yığmış gülleri, güllerin içine birkaç da kadın serpiştirmiş, olmuş mis gibi celebrity parti. 

Sırada Almeida Júnior var;
Ev  partilerini, mutlu aile yaşamını sevenlere tavsiyemiz Almeida Júnior. Evlendim barklandım, 5 de çocuk yaptım, ne işim olur benim partiyle demiş. Ben kitabımı okur, çoluğuma çocuğuma dikiş nakış öğretirim. Eğlen eğlen nereye kadar, eğlence her zaman olur, önce sen bi koluna altın bileziğini tak da... tarzı :)

Bugünlük bu eserlerle yetinecek, bulamadıysak hala, tarzımızı aramaya devam edeceğiz. Örnekleri daha da çoğaltıp sanatseverler tarafından linç edilmek mümkün :)

2 yorum:

  1. Sanata Mizah gelmiş çokta hoş olmuş:) Lawrence Alma - Tadema Celebrity Parti önerinize, Renoir Sarap Event'ina ne derdi kim bilir:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanatseverler tarafından linç edilmekten korkuyorum ((:

      Sil

Yorumlarınız benim için önemli. Teşekkürler