26 Ağustos 2014 Salı

MIGUEL - KİTAP DEĞERLENDİRMESİ

Geçtiğimiz günlerde bahsettiğim Babil.com alışverişimden gelmesini sabırsızlıkla beklediğim kitaptı Miguel. Dünyaca ünlü İspanyol, çocuk kitapları yazarı Alfredo Gomez Cerda'nın bu kitabını İletişim yayınları Türkçe'ye çevirdi. Evet bu bir çocuk kitabı. Fakat anti-kapitalist yaklaşımıyla yazar, günümüz dünyasına yönelttiği eleştirileriyle yetişkinler için de okunması gerekli bir kitap yazmış. 
10 yaşlarındaki Miguel ve ailesi birlikte rahat bir yaşam sürerken bir gün alışveriş merkezine giderler ve Miguel orada kaybolur. Ailesini bulmak üzere otoparka giderken bir evsizle karşılaşır. Kısa bir konuşmanın ardından karşılaştığı derbeder adam ona bir şiir okur:

"Her gün dışarı çıkan bir çocuk vardı
 Ve baktığı ilk şeyde 
 Dönüşüverdi o nesneye..."

Bu şiir Miguel'in hayatını değiştirir. O günden sonra Miguel neye dikkatli baksa ona dönüşür. Bazen evdeki yardımcıları Peru'lu Casilda'nın kalemine bazense Afrikalı küçük bir kız çocuğuna... Yazar öyküde Miguel'e farklı insanları farklı hayatları yaşatırken okuru da içine katmayı başarmış. Miguel'in her dönüşümünde okuyucu olarak siz de dönüşüyorsunuz sanki ve empati kuruyorsunuz.
Kitap bir çocuk kitabından beklediğimden daha fazla şey kattı bana. Aynı zamanda kitabı resimleyen Javier Zabala her zamanki gibi çok başarılı. İlginç tarzıyla bu kitaba çok güzel uyum sağlamış bence. Küçük Prens'e nasıl sadece bir çocuk kitabı diyemiyorsak bu kitaba da diyemeyiz. Her yaştan insanın okuduğunda içinde bir şeyleri harekete geçirecek bir kitap bu...

3 yorum:

  1. Gerçekten de keyifli bir öyküymüş,çok da güzel anlatmışsın içim sındı sabah sabah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman buluşacağımız zaman hatırlat getireyim sana sen de oku :)

      Sil

Yorumlarınız benim için önemli. Teşekkürler