19 Ocak 2014 Pazar

CYRANO DE BERGERAC - TİYATRO AKLA KARA

Geçen hafta Hamlet ile başlayan tiyatro maceramız son hızıyla devam ediyor. Daha önceden erkek arkadaşımın tavsiyesiyle Cyrano De Bergerac oyununa bilet almıştık. O daha önce bu oyunu Devlet Tiyatrolarında izlemiş fakat benim öyle bir şansım olmadı. Madem öyle kısmet Tiyatro Akla Kara'yaymış dedik ve geçtiğimiz Cuma akşamı oyuna gittik. 
Biraz oyundan bahsetmek gerekirse Cyrano De Bergerac, Edmond Rostand'ın çok uzun burunlu bir Fransız silahşörünü anlattığı tiyatro oyunu.  Cyrano ki; kendi uzun burnu hakkında 20 espri yapar, aya gitmenin 10 yolunu bilir, Gaskonya beylerinin en meşhuru en cesurudur, fedakarlığın ve aşkın emsalsiz temsili. Cyrano'nun kuzeni Roxane'a olan aşkı ve sevdiğinin mutluluğu için yaptığı fedakarlıklar gerçekten ruhuna işliyor izleyicinin. 
Bu oyun zaten Dünya tiyatro tarihinin en önemli eserleri arasında yerini almış fakat bir de Cyrano'nun Roxane'a yazdığı veda mektubu var.

"Roxane! Ben artık yokum, allaha ısmarladık!
Ruhum! Belki bu akşam artık son akşamım olacak. Aşkım içimde kaldı.
Gurbette ölüyorum, gözlerim yine daldı.
Yine daldı... Gözlerim şimödi hasret o ışık gösterisine! Artık öpemeyecek uzaktan olsun sizi: salınıp gezmenizi, bütün hallerinizi. Eliniz alnınızda bir duruşunuz vardı, onu hatırlayınca yine göğsüm kabardı,     hıçkırıkla...bağırmak istiyorum. 
Ruhum, canım sevgilim, yavrum! Kalbim sizi şimdiye kadar bir an bile terketmedi. İnanın, sadece bu dünyada değil, öbür dünyanın inzivasında bile ruhum ölçüsüz, sonsuz..."

Atilla Şendil'in yönettiği bu efsane oyuna mutlaka gitmenizi öneriyorum. Oyunun sahneye uyarlanışı yalın ve anlaşılır. Oyuncuların performansları, özellikle de Cyrano karakterini canlandıran Savaş Özdural'ın karakteri taşıyışı izlemeye değer. Oyunun sonunda salon alkıştan yıkıldı açıkçası. Dövüş koreografisi gerçekten mükemmeldi, ağzımız açık izledik. Oyun için düzenlenen Gaskon marşına ise sanırım bütün seyirciler içlerinden eşlik ettiler.
   

Cyrano De Bergerac Tiyatro Ak'la Kara'da sahnelenmeye devam ediyor. Dediğim gibi bence kaçırılmaması gereken bir oyun bu. Eğer siz de gitmek isterseniz oyunun biletlerine buradan ulaşabilirsiniz. Şimdiden iyi seyirler...

2 yorum:

  1. Sayın Esra Ersal, yorumunuzu büyük bir keyifle okudum. Biz oyuncular için en büyük mutluluk seyirciyle bir şekilde buluşmak ve beğenilen bir iş yaptığımızın ortaya çıkması. Hele oyuna geldikten sonra beğenilerini sizin gibi bloglarda yazarak etrafındakilerle paylaşması gerçekten tarifi zor bir haz veriyor. Tiyatronun seyirci olmadan yapılamayan bir sanat olduğunu, ve seyirciyi mutlu ettiğinizde bunun size nasıl geri döndüğünü göstermeniz açısından da mutluluk verici. İzninizle bu yazınızı tiyatromuzun fuayesindeki panoda paylaşmak isterim.
    Saygılarımla
    Savaş Özdural (Cyrano)
    savas@aklakara.tv

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Yazımı paylaşmak istemeniz beni daha da mutlu etti. Tabiki paylaşabilirsiniz. Yeni oyunlarda yeniden görüşmek dileğiyle.
      Teşekkürler
      Saygılar...

      Sil

Yorumlarınız benim için önemli. Teşekkürler