6 Ocak 2014 Pazartesi

HAMLET - MODA SAHNESİ

Son 2-3 yıldır her hafta mutlaka sinemaya giden biz, bu son 2 haftadır gidecek film bulamıyoruz malesef. En son Düğün Dernek ve Hobbit'i izledik ve sonra tüm yerli filmler sinemaları işgal etti. Yerli filmleri, kalitesini tahmin ettiğimiz için pek izleme taraftarı olmuyoruz. Bunun böyle olması iyi oldu bizim için çünkü kendimize yeni bir meşguliyet aradık. Uzun zamandır tiyatroya gitmemiştim, gerçekten uzuuuun zamandır. Bahariye'de gezinirken en son Kim Ki Duk'un Moebius filmini izlediğimiz Moda Sahnesi'ne uğrayalım dedik ve daha önce tiyatroda hiç izlemediğim Hamlet oyununu gördük.
1600'lü yıllarda William Shakespeare tarafından yazılan trajedi, Onur Ünsal ve Emre Adıyaman tarafından günümüze uyarlanıp Kemal Aydoğan yönetiminde sahneye koyulmuş. Oyun hakkındaki düşündüklerimden önce sahne hakkında söylemek istediklerim var. Biliyoruz ki Moda Sahnesi zorluklarla kurulan, ortaya çıkan bir oluşum. Sahne de güzel gerçi ama o sandalyeler bizi öldürdü inanın. Maddi yetersizliklerden mi yoksa tercih meselesi mi bilmiyorum ama 2 saat boyunca tahta sandalyelerde oturmaktan farksız bir şekilde oturmak, oyun boyunca kıpırdanma isteği yarattı bizde. Bu da biraz dikkatimizi dağıttı :( Eğer nedeni maddi yetersizlikse aşılmayacak bir sorun gibi görünmüyor. Hep birlikte bir şeyler yaparak daha iyi şartlara getirebiliriz bu sahneyi. 
Oyuna gelecek olursak, daha önce klasik olarak sahneye koyulmuş Hamlet'i izlemedim. Onur Ünsal'ın canlandırdığı Hamlet karakteri tabiki günümüz Hamlet'i. Diyaloglar, kostümler, kullanılan ekipmanlar tümü güncel. Onur Ünsal'ın Hamlet karakterini olduğundan daha mağrur canlandırdığını düşünsem de deliliği içselleştirişi çok etkileyiciydi. Sahnenin interaktif kullanımı, zaman zaman izleyicileri oyunun içine sürüklerken zaman zaman da koparıp sahneyi bir resim gibi görmemizi sağladı. Genel olarak güzel sahnelenmiş bir oyundu Hamlet. Bizim için tiyatroya dönüşte güzel bir başlangıç oldu. Yakın zamanda Hamlet'i klasik olarak da izleme isteği uyandırdı bende. 

2 yorum:

  1. Gösterimi Umarım yanlız geçen hafta için değildir.. Özendirici bir yazı olmuş ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok yok uzunca bir süre oynanacak sanırım oyun :)

      Sil

Yorumlarınız benim için önemli. Teşekkürler